Jídlo, naše potrava

Trochu jsem přemýšlel o stavbě tohoto slova a vyšlo mi, že slovo Potrava po vypuštění prvního písmena znamená Otrava, a ta po vypuštění prvního písmena zase Tráva, ….podobnost čistě náhodná?

Tak jak je to s tou potravou, co je zdravé a co ne? Masožravci nebo vegetariáni? Co je lepší?

Podle indiánů je vše darem Matky Země. Rostlina i zvíře jsou živé bytosti a pokud Matka Země a Velký Duch dovolí, mohou se stát potravou. S tím souhlasím, to ve mně "rezonuje".

Jak je to v našem „západním“ světě? Já to vidím jako fabriku. Vše jede průmyslově, s co nejnižšími náklady a s maximální efektivitou. Super pokrok, kuřata rostou ve fabrice na automatické lince jako auta, mňam.

Zůstaňme u toho kuřete, kuře se narodí pod lampou, dostane směs a vodu, po boku ostatních roste a roste - bez matky, bez pozornosti, bez toho aby vidělo trávu, Zemi, Slunce, zkrátka svůj měsíc života prožije v bunkru, kdy je nuceno žrát speciální a vysoce výživnou „antibioticko –steroidovou“ směs a po těch zhruba 38 dnech, kdy doroste váhy kolem 1kg je zavěšeno za nohy na linku a automatem usmrceno, spařeno, oškubáno, vykucháno, omyto, zabaleno a doručeno někam do obchodu, kde si ho následně někdo koupí a spapá. Co je za tím? Tenhle měsíc trvající proces povětšinou nikoho nezajímá, resp. není cílem průmyslu o tomto procesu konzumenta informovat. Tyhle „nepěkné“ věci většinou nechceme znát ani vidět, ani nám nejsou příliš servírovány, zkrátka kuře je na pultu a kuře je zdravé maso. Tečka.

Co je uvnitř toho masa? Podle mého názoru je to chaos, stres a strach a všechno čím bylo kuře krmeno. A přesně tohle naše společnost konzumuje a ……….dost často bohužel i žije. Jelikož jsem z vesnice, vím o kolik vyroste kuře za jeden měsíc ve standardních podmínkách. Je to cca 2-3 násobek jeho velikosti po narození. Tzn. je z něj takový pěkný ptáček velikosti zhruba kosa. Ve standardních podmínkách doroste kuře do 1kg za cca ¾ roku až jeden rok. Je pravda, že kvalita i chuť takto přirozeně rostlého tvora je úplně jiná.

Jak je možný, že v umělých podmínkách rostou kuřata tak rychle? Zkuste hádat co je za tím…….

Paradoxem je, že obdobným způsobem je chována i ostatní drůbež, prasata, zkrátka většina masa, které se k nám dostane. Obchodní řetězce požadují maximum objemu za min. cenu a toto těžko splní nějaký zemědělec ve standardních a přirozených podmínkách.

Kvalitu potravy, ať už je rostlinná nebo živočišná, určuje fyziologický původ rodičů, moment jejího zrození (vzklíčení), místo růstu (vztah okolí), kvalita potravy (živin), způsob ukončení života a způsob přípravy jídla.

Bohužel na Zemi je velmi mnoho energie stresu a strachu, přispívají k tomu i duše zmatených a nešťastných zvířat, která nechápou proč rostla v tak strašlivém prostředí, proč byla usmrcena, co se to děje s jejich těly. Když tyto duše odvádím do světla je mi z toho někdy opravdu do breku, i nyní když o tom píšu je mi smutno, jsou tak zmatené a nechápou PROČ? Ptají se, proč se mi tohle stalo?

Zkrátka a dobře, doporučuji všem kteří si chtějí pochutnat na zdravém JÍDLE:

1. Chtějte vědět, jak, kde a z čeho vyrostlo (platí pro rostlinu i zvíře),

2. Chtějte vědět, jak bylo sklizeno/ usmrceno. Je to velmi důležité.

3. Chtějte vědět s jakou „energií a náladou“ bylo jídlo připraveno.

 Na začátku jsem zmiňoval indiány. Ti, když šli na lov, nejprve požádali duši zvířete, které chtěli ulovit, o svolení. Pokud jej dostali, vyrazili na lov, ulovili zvíře, které žilo šťastně a svobodně v přírodě a které svoje poslání na Zemi chtělo ukončit. Omluvili se mu, poděkovali mu, jeho duše, jelikož o všem dopředu věděla, automaticky odešla do světla. Vše proběhlo s úctou a s láskou. Stejně přistupovali a někteří stále ještě přistupují i k rostlinám. A tak to má podle mě být i dnes.

Na závěr připojím názor Petra, který nám na semináři řekl: “Chceš žrát maso? Tak si ho vychovej, vykrm, zabij a potom sežer. Pokud ti to i za tohle cenu bude stát a chutnat, je to v pořádku.“

Vím, že to zní trochu drasticky, ale svým způsobem je to tak. Nechci z nikoho dělat vegetariána, ani já nejsem 100% vegetarián. Přál bych však každému, aby než pozře „flák masa“ měl tu možnost vidět, jak to maso rostlo, čím bylo krmeno a jak ze světa odešlo. Je to tak, že tyhle věci tomu předcházejí, ať je chceme vidět nebo ne, tak to prostě je. Když jíme maso, nějaká duše zvířete musela odejít „předčasně“.

Od jisté doby dávám přednost „potravě – trávě“ tzn. vegetariánské stravě, nechci totiž, aby moje Potrava byla moje Otrava. Pokud se nad tímhle pozastavíte a zamyslíte, budu moc rád. Když lidstvo přestane produkovat a konzumovat maso z „továrny-automatu“, Zemi to moc pomůže.